Main menu

header

742 3 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Un profesor de psihologie pe nume Floyd Chilton a creat o dietă care se adresează genelor din corpul uman, pornind de la ideea că organismul nostru pur și simplu nu este construit pentru meniurile moderne.

Fructe, legume, cereale integrale

Pentru a readuce metabolismul „pe linia de plutire”, Chilton recomandă „atacul” prin nutriția adecvată a inflamațiilor care apar în corp din cauza alimentelor pe care le consumăm. Dieta potrivită este alcătuită din numeroase fructe și legume, creșterea aportului de polifenoli care să combată inflamațiile și a acizilor grași Omega 3, care să susțină sistemul cardiovascular. Pe lângă fructe și verdețuri sunt permiși carbohidrații din cereale integrale și lactatele fără grăsime.

Fără alimente procesate și tutun

Printre interdicțiile dietei se numără alcoolul. În primele cinci săptămâni de dietă este eliminat complet, apoi, dacă regimul este adoptat pe termen lung sau chiar definitiv, se poate consuma câteodată un pahar cu vin roșu de bună calitate. De asemenea, este interzis mâncatul unor porții mari, se taie de pe listă în totalitate hrana procesată și tutunul. De asemenea, se interzic prăjelile, modalitățile de gătire a alimentelor fiind pe grătar sau la aburi.

Pierdere de șase kilograme în opt săptămâni

Per ansamblu, dieta genetică se pretează inclusiv vegetarienilor, veganilor sau celor cu sensibilitate la gluten, întrucât aceștia pot scoate din meniu produsele cu pricina și să le rămână suficiente alternative alimentare. Totodată, se recomandă efectuarea de exerciții de aerobic de cinci ori pe săptămână și menținerea unui stil de viață sănătos, cu ieșiri în aer liber. Cei care au trecut la acest regim au scăpat, în medie, de circa șase kilograme în opt săptămâni, obținând în plus și coeficienți de sănătate mult îmbunătățiți.

„Dieta genetică este un regim care previne afecțiunile cronice, fiind o bună alegere și pentru cei care suferă de boli de inimă, de hipercolesterolemie sau diabet“ (nutriționist Maryann Jacobsen, Universitatea New Haven, Yale)

Model de meniu

Dieta genetică este creditată cu capacitatea de a preveni instalarea unor boli grave, de a pune organismul în acord cu alimentația, dar și de a nu priva persoana de plăcerea mâncatului. Programul imaginat de Chilton ia în calcul ca dieta să inducă și o stare de sațietate care să asigure continuarea planului, ca și o satisfacere a papilelor gustative. Un model de meniu este următorul: mic dejun: frittata de legume; prânz: ton și salată de mere cu alune și biscuiți; cină: rulouri de crab sau somon cu linte la aburi; desert: caise coapte.