de Ileana Voicu Ghinea
Atunci când vorbim despre genunchi și articulația din această zonă trebuie să știm că vorbim despre una dintre cele mai complexe articulații din organismul uman. Gândim în mai multe direcții. Vorbim, o dată, despre o zonă extrem de folosită, ceea ce poate determina, nu-i așa, un grad sporit de uzură. Apoi, ne referim la o zonă destul de des accidentată, așadar, nu uităm de traumatisme. Observăm că durerile de genunchi pot avea cauze multiple și, așa cum ne explică medicul Petre Laurențiu (foto), atunci când vorbim despre o durere de genunchi putem vorbi despre mai multe probleme de sănătate.
„Este o zonă extrem de solicitată”
- Înainte să discutăm despre posibilele cauze ale durerilor de genunchi, ar trebui să înțelegem puțin această zonă. Ce este genunchiul?
- Genunchiul este una dintre cele mai complexe articulații ale organismului. În plus, este o zonă extrem de solicitată, așadar, nu e de mirare că poate deveni, în timp, și o zonă foarte dureroasă.
- Din ce este alcătuit genunchiul?
- Genunchiul este porțiunea care face legătura dintre osul coapsei și tibie. Din articulația genunchiului fac parte, cum probabil că ați mai auzit, peroneul și rotula. De asemenea, genunchiul funcționează, flexează datorită tendoanelor și a ligamentelor, despre care n-am nicio îndoială că ați auzit.
- Care tipuri de dureri pot apărea la nivelul genunchiului?
- Vorbim despre mai multe tipuri de dureri la nivelul genunchiului. Dacă este să o luăm din startul evoluției noastre firești, putem spune, la început, despre dureri de creștere la copii. Apoi, cu siguranță, vorbim despre efecte posttraumatice, artrozice sau, să nu uităm, de durerile provocate de boli autoimune.
„Apar microleziuni ale cartilajului articular, care provoacă chinuri insuportabile”
- Haide să vorbim despre fiecare în parte. Care sunt particularităţile durerilor de creștere, de exemplu?
- Sigur, dacă vorbim despre durerea de creștere, sunt puține lucruri de spus. Sunt dureri articulare, nu au un istoric traumatic, nu au caracter permanent și dispar fără niciun fel de tratament.
- Dar, dacă ne referim la durerile posttraumatice, știu că vorbim despre situații diferite aici.
- Da, așa este. Durerile intervenite posttraumatic sunt de două feluri: acute, determinate de cădere, lovitură sau entorsă, și cronice, aici mă refer, în special, la suprasolicitarea articulară. Pot da și un exemplu aici - să ne gândim la cei care aleargă fără încălțăminte de alergat. În timp apar microleziuni ale cartilajului articular care provoacă acele dureri insuportabile de care auziți că se plâng cei care fac sport intens. Așadar, reținem că sunt dureri acutizate la efort și cedează la antiinflamator. Nu au caracter permanent.
„Unele sunt asociate cu temperatura din mediul exterior”
- Revenind la tipurile de durere, care sunt particularitățile durerilor artrozice?
- Considerate a fi tot suferințe cronice, durerile artrozice apar acolo unde există suprasolicitare. De asemenea, aceleași dureri sunt asociate cu temperatura din mediul exterior. Adică replica „mă dor genunchii de la frig” este cât se poate de reală, durerea articulară este asociată cu mediu de lucru nefavorabil, cu frigul. Așadar, durerile artrozice sunt cvasipermanente. Sunt accentuate de efort și sunt meteosensibile. Cedează la tratament antiinflamator și la proceduri de recuperare medicală.
- Durerile autoimune determină și ele dureri de genunchi?
- O, da, și încă ce dureri. Poliartrita reumatoidă sau psoriazisul în faza complicată sunt numai două dintre exemplele despre care putem vorbi aici. Durerile articulației genunchiului provocate de boli autoimune apar de obicei în perioadele de acutizare ale bolii de bază, iar tratamentul este complex, incluzând de cele mai multe ori corticoizi.
Consultația în cazul unei dureri de genunchi începe, bineînțeles, cu un examen fizic, clinic, pentru ca mai apoi, în funcție de gravitate, medicul specialist va efectua teste suplimentare: teste de sânge, radiografii sau scanare RMN
„Este indicat să apelaţi la consult de specialitate imediat ce a apărut suferinţa“
- Când se impune un consult de specialitate atunci când vorbim despre durerea de genunchi?
- În general, este indicat să apelăm la consult de specialitate în primul moment, evităm astfel tratamentul luat după ureche. Însă, clar, sunt câteva situații care nu suportă amânare: durerea persistă după trei zile de tratament ușor, există roșeaţă și o zonă fierbinte în jurul genunchiului, nu puteți să vă sprijiniți deloc pe piciorul afectat, genunchiul doare chiar dacă nu este mișcat, genunchiul este umflat, amorțit sau simțiți furnicături în jurul lui. De asemenea, este indicat să vedeți un specialist dacă aveți genunchiul deformat sau dacă genunchiul pare blocat.