de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În premieră mondială, osul uman a fost recreat în condiții de laborator, ceea ce ar putea reprezenta o speranță pentru milioanele de oameni care au nevoie de grefe în fiecare an.
Celulele însele devin mecanism de reparare
Cercetătorii britanici de la Universitatea Glasgow au reușit să „cultive” os uman în mediu controlat folosind celule din măduva osoasă a persoanelor care au nevoie de înlocuire de oase sau de ligamente. În prezent, aceste tipuri de intervenții sunt foarte riscante, iar rezultatul nu este întotdeauna cel scontat. Însă experții insulari au izbutit să stimuleze celule stem să se transforme în os folosind 1.000 de vibrații ușoare pe secundă. „Acum, pacienții trebuie să aibă grefele prelevate din șold, ceea ce este foarte dureros, riscant din perspectivă chirurgicală și cu potențial de infectare. Sperăm să putem ajunge la o procedură prin care celulele însele să se transforme într-un mecanism de reparare, ceea ce ar fi extraordinar”, explică Peter Childs, unul dintre autorii proiectului.
Speranță pentru vârstnici, amputați, suferinzi de osteoporoză
Celulele obținute de specialiștii britanici se vor putea transforma în cartilaje, ligamente, tendoane sau mușchi. Astfel, vor putea fi de un real folos vârstnicilor care au nevoie de umplerea unor porțiuni din jurul unor operații de implant, celor care suferă de osteoporoză, amputaților care necesită mai mult os pentru a face mai eficientă o proteză, persoanelor afectate de explozii ale minelor. Testele pe subiecți umani sunt prevăzute să înceapă peste trei ani, iar dacă rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor, acest sistem ar putea fi disponibil pentru pacienți peste un deceniu. Potrivit specialiștilor, celulele necesare vor putea fi extrase printr-o simplă injecție, cu posibilitatea ca un donator să fie de folos mai multor suferinzi.