Main menu

header

694 14 1de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Celulele din corpul nostru, din sânge, din vasele de sânge şi din plămâni produc o moleculă de semnalizare, un gaz denumit oxid nitric, despre care oamenii de ştiinţă spun că este responsabil cu starea de bine, de fericire, cu sănătatea vaselor de sânge, a întregului sistem cardiovascular, cu antiîmbătrânirea, dar şi cu multe alte procese din corpul nostru a căror funcţionare optimă o asigură. Studiile despre oxidul nitric aveau să le aducă unor medici americani Premiul Nobel în anul 1998. De atunci, molecula fericirii a fost în atenţia multor cercetători, iar rezultatele l-au făcut pe medicul austriac Ihor Huk, şeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik, doctor în medicină și om de știință apreciat, cu peste 300 de lucrări, publicate în jurnale medicale, să spună că, având un aport suficient de oxid nitric în organism, nu ne vom îmbolnăvi niciodată.

Controlează problemele legate de îmbătrânire

Oxidul nitric este un gaz care îşi păstrează forma doar pentru câteva secunde în organism, dar care are un impact major asupra funcţiilor organice. Acest gaz funcţionează ca un neurotransmiţător care facilitează transmiterea mai rapidă a informaţiilor şi controlează problemele legate de îmbătrânire prin rolul decisiv pe care îl îndeplineşte în menţinerea sănătăţii. Multe dintre afecţiunile asociate cu scăderea producţiei de oxid nitric ţin de apariţia disfuncţiilor organice ca urmare a degenerării celulelor. La fel cum serotonina şi dopamina induc o stare de fericire, oxidul nitric are un efect de calmare, determinând o reacţie în lanţ la nivel celular, prin intermediul căreia vasele de sânge se relaxează şi se dilată. Deficienţa de oxid nitric se resimte la nivelul întregului organism ca o stare de oboseală mai ales după o perioadă stresantă sau în care organismul nu a beneficiat de odihnă suficientă.

Fără această moleculă, inima se opreşte imediat

În 1986, Robert Furchgott, de la Centrul de Sănătate SUNY, Brooklyn, New York, şi Louis Ignarro, de la Școala de Medicină a Universității din California, Los Angeles, au demonstrat independent unul de celălalt faptul că substanţa care relaxează musculatura netedă din vasele de sânge este oxidul nitric. Studiile lor le completau pe cele ale altui cercetător, Ferid Murad, de la Școala Medicală a Universității din Texas, Houston. Cei trei aveau să obţină în 1998 Premiul Nobel pentru descoperirile referitoare la oxidul nitric ca moleculă semnalizatoare în sistemul cardiovascular. De atunci, studiile asupra acestui gaz au condus la rezultate uimitoare în ceea ce priveşte sănătatea organismului uman. Acestea l-au făcut pe medicul austriac Huck să spună că „dacă avem în organism oxid nitric în cantitate suficientă, nu ne vom îmbolnăvi niciodată, acest gaz fiind chiar mai important decât oxigenul. El a mai spus că inima poate bate mai mult timp fără oxigen decât fără oxid nitric. Dacă eliminăm din inimă oxidul nitric, ea se oprește imediat. Creierul, memoria pe termen lung funcționează, codează informația cu ajutorul oxidului nitric.

Previne accidentele vasculare

694 14 2De asemenea, după ce este eliberat în corp, oxidul nitric acţionează ca un anticoagulant prevenind accidentele vasculare cerebrale, impulsionând globulele albe să lupte cu infecţiile, echilibrând nivelurile neurotransmiţătorilor şi reducând inflamaţia celulară. Persoanele care suferă de ateroscleroză (îngroşarea arterelor şi apariţia cheagurilor de sânge) au o deficienţă de oxid nitric necesar pentru curăţarea constantă a arterelor. Conform studiilor, în jurul vârstei de 40 de ani, producţia de oxid nitric scade, iar asta afectează întregul organism. Dacă stimulăm producţia de acid nitric, obţinem o revitalizare a organismului, combatem procesul de îmbătrânire la nivelul de bază al sistemului circulator.

Se obţine prin alimentaţie, respiraţie corectă sau suplimente cu arginină

Oxidul nitric se poate obţine prin alimentaţie, consumând produse care conţin nitrogen. Printre acestea se află dovleacul şi nucile, produse care au un conţinut mare de arginină, un aminoacid necesar pentru sintetizarea oxidului nitric în organism. Mai există varianta ca acest aminoacid să fie luat ca atare, sub formă de supliment alimentar. Medicul austriac Ihor Huk mai spune că, în afară de arginină, mai sunt necesare pentru a se obţine necesarul de oxid nitric, şi calciu suficient, vitamina D3, dar şi K2, aceasta din urmă controlând calciul şi prevenind acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. De asemenea, felul în care respirăm este important pentru formarea de oxid nitric în organism. Conform specialiştilor, valva oxidulului nitric se află în faringele nazal, motiv pentru care meditaţia şi respiraţia nazală sunt foarte importante. Fluxul de aer care trece prin nas în timpul respiraţiei facilitează alimentarea foarte bogată a surselor de oxid nitric şi injectarea acestuia în sistem. Respiraţia pe gură nu asigură o cantitate suficientă de oxid nitric în plămâni, iar stresul împiedică şi mai mult absorbţia acestui gaz vital.

Oxidul nitric stimulează sănătatea pielii, activitatea minoxidilei, esenţială în combaterea căderii părului, şi revitalizează întregul organism

Maratoniştii folosesc respiraţia nazală, facilitând producţia acestui gaz vital în corp

Oxidul nitric asimilat organic ajută la dilatarea căilor respiratorii care merg înspre plămâni şi artere, facilitând astfel circulaţia nestingherită a sângelui. Maratoniştii se folosesc de acest proces şi respiră pe nas tocmai pentru a face sângele să circule mai bine. Sprinterii însă se feresc de acest lucru pentru a evita dilatarea arterelor; dimpotrivă, ei au nevoie de acces rapid la oxigen, realizând acest lucru prin intermediul răsuflărilor întretăiate.