Main menu

header

708 12 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Când nu dansează pe scenă, Yulissa Arescurenaga predă zumba în orașul San Francisco. Este un unicat printre instructorii care inițiază amatorii în aceste mișcări latine, pentru că este singura persoană din lume cu sindrom Down care a reușit această performanță.

Apetență pentru dans de la cea mai fragedă vârstă

Yulissa Arescurenaga este exemplul perfect pentru toți cei care își doresc ceva ce poate părea imposibil și se apucă de treabă cu seriozitate și abnegație. După ani de muncă asiduă, Yulissa a reușit să-și împlinească marele vis de a deveni instructor de zumba, chiar dacă suferă de sindrom Down. Născută în 1991, la Lima, în Peru, Yulissa a fost diagnosticată cu această boală imediat ce a venit pe lume. Deși de regulă un astfel de diagnostic duce cu gândul la o izolare definitivă, copila a uimit prin apetența pentru muzică și dans de la cea mai fragedă vârstă. În 2003, familia s-a mutat la San Francisco, iar micuța a învățat limba engleză și a început să aplice concepția de viață care nu a mai părăsit-o până azi: „Pot”. Așa a început să practice sporturi ca fotbal, baschet, baseball, înot. În 2008 lua primele lecții de zumba și de aici, totul s-a schimbat.

„A arătat că poate”

708 12 2Yulissa a început să practice zumba câte șase ore pe zi, timp de șase ani. De toată această determinare ieșită din comun, rară și la oamenii sănătoși, a fost nevoie pentru ca Yulissa să-și învingă boala până într-acolo încât să poată obține licența de instructor de zumba. „Când dansez pe scenă sunt complet fericită și simt că visul meu s-a împlinit. Acest job adevărat mi-a dat multă încredere și mi-a adus nenumărați prieteni”, povestește Yulissa. Dar ceea ce poate părea relativ simplu pentru o persoană sănătoasă nu a fost deloc ușor pentru Yulissa. Copila a fost nevoită, înainte de toate, să poată învăța, mult mai greu decât alți copii, să meargă și să vorbească. „A trebuit să depășească foarte multe obstacole. Dar cred că cel mai mare a fost acela că oamenii nu credeau în ea, nu-și imaginau că poate. Perseverența și efortul constant au adus-o până la împlinirea acestui vis și a arătat tuturor că poate”, detaliază mama Yulissei.

Și-a dus pasiunea până în Alaska

În vârstă de 27 de ani, Yulissa este o inspirație încă din 2012, de când a devenit instructor de zumba cu acte în regulă. Este atât de pasionată de ceea ce face, încât iese din arealul San Francisco, ajungând până în Alaska pentru a participa la sesiuni de dans. „A fost un curs nemaipomenit. Yulissa a fost extraordinară. Nu a pierdut ritmul nicio clipă”, povestește unul dintre participanții la curs, citat de presa locală. „Ceea ce face Yulissa deschide o mulțime de oportunități, prin exemplul personal, pentru cei cu sindrom Down sau cu autism. Văzând-o, încep să se gândească serios că se poate”, punctează Adam Ahonen, profesor la Liceul Service High, din Alaska, unde Yulissa a sosit pentru o demonstrație care a făcut-o celebră în toată lumea.

„Cel mai mult îmi place să împărtășesc oamenilor pasiunea mea. Ador să-i văd pe cei din jur zâmbind și dansând cu mine și sunt fericită să pot spune că sunt instructor de zumba“