de Călin Popa şi Adrian Barna
Specialiștii de la Imperial College Healthcare NHS Trust, din Londra, au testat în premieră un microcomputer care îmbunătățește foarte mult viața persoanelor care au suferit un infarct.
Date în timp real despre starea inimii
Andrew Smith, în vârstă de 71 de ani, din Cornwall, Marea Britanie, a suferit un atac de cord cu peste un deceniu în urmă și i-a fost montat un stent, care în timp a ajuns blocat de depozitele de grăsime. Ulterior, a primit un pacemaker, pentru eficientizarea bătăilor inimii, și un defibrillator care să regleze ritmul cardiac. Recent, a ajuns din nou la medic și s-a confirmat că inima sa funcționa la 20% din capacitate. Acela a fost momentul în care a intrat într-un program de testare a primului microcomputer wireless, un implant care le trimite medicilor date în timp real despre starea inimii pacientului.
Menține cordul stabil
După montarea microcomputerului, persoana poate merge acasă a doua zi. Cu ajutorul dispozitivului, personalul medical poate observa dacă activitatea inimii redevine anormală și iau lgătura cu pacientul, sfătuindu-l, după caz, să schimbe medicația sau să se prezinte la specialist. „Îmi pun un aparat de dimensiunea unui telefon în jurul pieptului de două ori pe zi pentru a încărca procesorul, iar acesta trimite date pe computerul medicilor. Din fericire, de când port acest dispozitiv, cordul meu a rămas stabil. Este minunat să te simți în siguranță, monitorizat permanent”, spune Smith. Tratamentul complet pentru pacienții care au suferit un infarct include de regulă medicație și alte mijloace electronice, dar până în prezent nu au putut fi evitate efectele secundare sau momentele în care starea pacientului se înrăutățește, iar acesta nu se află sub observație.
Poate rămâne implantat pe termen nedeterminat
Denumit V-LAP, dispozitivul, inventat în Israel, monitorizează în permanență starea pacienților și „dă alarma” vizavi de schimbările ce se pot petrece la capitolul presiune sangvină. Medicul primește date de două ori pe zi și poate alerta din timp pacienții vizavi de eventuale modificări care le-ar primejdui viața. De dimensiunile unui bob de mazăre, dispozitivul se implantează în inimă, poate rămâne acolo pe termen nedeterminat, iar procedura durează o oră. Până în prezent, nouă pacienți beneficiză de acest microcomputer.
V-LAP face parte dintr-o serie de teste internaționale prin care va fi implantat unui număr de 30 de suferinzi din toată lumea