Main menu

header

914 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Sunetul este foarte important pentru starea mintală a tuturor, de la folosirea sa ca terapie, cu ajutorul muzicii, până la utilizarea ca armă sau ca agresor psihic. În timp ce prea mulți decibeli pot devasta mintea și corpul, un nou tip de sunet, numit brown (maro), este creditat cu puterea de a face minuni pentru psihic.

Ameliorează capacitatea de concentrare

Sunetul „maro” este în esență un vuiet blând, ca o cascadă îndepărtată sau ca vântul care trece pe lângă geamurile mașinii pe un drum lung. Concret, acest sunet este descris de specialiști ca neclar, continuu și surprinzător de liniștitor. Spre deosebire de sunetul „alb”, identificat în anii 1920, care include toate frecvențele ce pot fi auzite de urechea umană și despre care se știe deja că are anumite efecte pozitive asupra stărilor nervoase, zgomotul „maro” constă în sunete cu frecvență mai joasă, mai profunde. Popularitatea zgomotului „maro” este recentă, dar de fapt acesta este numit după Robert Brown, un botanist scoțian care în 1827 a descoperit „mișcarea browniană” (mișcarea aleatorie făcută de boabele de polen suspendate în apă, observată la microscop). Zgomotul „maro” imită această oscilație, cu semnale sonore care se schimbă întâmplător de la un moment la altul și este creditat cu proprietatea de a ameliora capacitatea de concentrare.

Impact benefic în cazuri de ADHD

Extrem de popular pe rețelele sociale, zgomotul „maro” este considerat de multe persoane ca fiind ceva care „le-a schimbat viața”. Cei care susțin proprietățile acestui sunet vorbesc despre sentimente profunde de pace, iar unele persoane care suferă de ADHD afirmă că acest tip de zgomot le ameliorează focusul și gândirea mai mult decât medicamentele. „Zgomotul «maro» este ca un zgomot «roz» accentuat. Așadar, în timp ce primul scade intensitatea frecvențelor înalte pentru a-l face să sune mai silențios, cel de-al doilea face același lucru, dar într-un mod mai puternic - așa că impresia care rămâne este de note de bas. Drept urmare, sunetul este chiar mai scăzut decât cel roz și poate fi util în eliminarea zgomotelor înalte”, detaliază Nilli Lavie, profesor de psihologie și științe ale creierului la Colegiul Universitar din Londra.

Favorizează un somn odihnitor

Pentru utilizatori, zgomotul „maro” sună mai reconfortant decât cel „roz” sau cel „alb”. Fiind mai profund, acesta îi ajută pe cei care îl folosesc să se relaxeze. Pentru sunetul „maro” este nevoie de o pereche de căști, întrucât bătăile binaurale specifice sunt produse atunci când sunt redate două frecvențe de sunet ușor diferite în fiecare ureche, iar creierul împarte diferența. De exemplu, dacă urechea dreaptă aude 400 herți și urechea stângă 410 herți, ritmul binaural este de aproximativ 10 herți. În loc să audă două sunete concurente, creierul își creează propriul sunet, care este auzit mai degrabă ca o bătaie ritmică. „Creierul este păcălit să le perceapă ca pe un sunet provenind dintr-o locație intermediară, iar diferența de frecvență este cea care creează percepția bătăilor”, explică Lavie. Prin stimularea undelor cerebrale, bătăile binaurale stimulează funcția cognitivă și emoțională, reducând anxietatea și favorizând un somn odihnitor.

„Există cercetări care sugerează că ascultarea bătăilor binaurale poate îmbunătăți atenția. Ipoteza este că această metodă antrenează creierul să producă unde cerebrale la aceeași frecvență cu sunetul pe care îl percepe și, pentru multe persoane, funcționează“ Nilli Lavie, Colegiul Universitar din Londra