de Cătălina Tăgârţă
Statisticile arată că anul trecut 6.000 de românce au fost diagnosticate cu cancer de sân, iar, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, 90% dintre ele au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic şansele de supravieţuire. În schimb, rata de supravieţuire în situaţia descoperirii din timp a cancerului de sân în stadii incipiente este de 98%. Din dorinţa de a diagnostica de timpuriu cancerul mamar şi a oferi pacientelor în timp util tratamentul indicat şi a le salva viaţa, medicina pune la dispoziţie aparatură modernă.
Incizie minimă, de maximum patru milimetri
Sistemul Encor-SenoRx foloseşte tehnica de secţionare şi vacuum - aspiraţie a tumorilor mamare benigne şi permite îndepărtarea parţială sau totală a formaţiunilor patologice cu sau fără expresie clinică. „Incizia este una minimă, de doi-patru milimetri, se face în ambulatoriu, sub ghidaj ecografic, iar reintegrarea în mediu este imediată. Aşadar, putem spune că în acest moment MedLife are capacitatea să diagnosticheze şi să trateze cancerul mamar la standarde occidentale”, ne-a explicat Gabriel Viişoreanu, medic specialist ecografie intervenţională la MedLife Griviţa.
„Extrage” leziunile
De câteva luni, de când aparatul care face minuni a fost adus în clinică, echipa medicală a depistat peste 200 de cazuri, 10% dintre acestea fiind leziuni maligne (cazuri în care s-a intervenit chirurgical, clasic, în unele cazuri cu păstrarea sânului, iar în altele cu mastectomie şi reconstrucţie imediată), iar în jur de 20%-25% leziuni precursoare (din care, în timp, se puteau dezvolta leziuni maligne). „Pacientele vor cicatrice cât mai mici, preferabil fără anestezie generală şi să-şi revină cât mai repede după intervenţie. Din păcate, au existat şi persoane care, deşi şi-au dorit, nu au putut beneficia de serviciile aparatului, deoarece acesta nu tratează decât leziunile benigne, deşi de depistat poate depista orice tip de tumoare. Foarte important este faptul că 24%-34% dintre leziunile BIRADS4 - imagini mamografice/ecografice cu origine incertă - sunt leziuni maligne şi, din păcate, ele sunt neglijate sau supravegheate periodic. Diagnosticarea histopatologică a acestor leziuni incerte, care de cele mai multe ori sunt leziuni foarte mici, respectiv sub un centimetru, este posibilă acum folosind acest nou sistem, care poate să extragă tumori de la câţiva milimetri până la patru centimetri”, a adăugat medicul.
Contribuie la diagnosticarea precoce
Potrivit specialistului, aparatul poate ajuta la diagnosticarea afecţiunile mamare de timpuriu, dar nu poate îndepărta tumorile maligne, pentru acestea apelându-se totuşi la chirurgia clasică. „Pentru leziunile maligne, diagnosticul poate fi stabilit intraoperator prin excizie sectorială cu examen histopatologic sau în cazul stadiilor avansate, prin biopsie cu sistemul Encor-SenoRx sau diverse pistoale de biopsie, însă în acest caz tratamentul este unul complex, care se stabileşte de o întreagă echipă medicală, formată din oncolog, chirurg, radioterapeut şi anatomopatolog, psiholog. Din punct de vedere chirurgical se poate opta pentru varianta conservatoare, în care se decide păstrarea sânului în condiţiile asigurării controlului bolii sau se poate lua decizia unei intervenţii de tip mastectomie, care se poate completa cu varianta reconstrucţiei în totalitate a sânului”, mai spune medicul.
- La nivel mondial, numărul de cazuri de cancer la sân s-a triplat în ultimele decenii. Numai anul trecut o jumătate de milion de femei din întreaga lume şi-au pierdut viaţa din cauza acestei afecţiuni.