de Cătălina Tăgârţă
Ştiaţi că principalul avantaj al consumului de peşte îl reprezintă grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali Omega 3? Aceştia se găsesc mai ales în macrou, hering, somon, cod, ton, sardine. Grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. S-a demonstrat că, în cazul copiilor, peştele stimulează dezvoltarea capacităţilor intelectuale, iar bătrânii care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână sunt mai puţin predispuşi riscului de a suferi de Alzheimer. Cu ocazia finalizării campaniei „Săptămâna peştelui”, derulată de reprezentanţii proiectului „Promovare produse piscicole”, Alexandra Iliuţă, tehnician nutriţionist, ne-a explicat avantajele consumului acestui produs.
Alternativă sănătoasă a cărnii roşii
Potrivit studiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna lui funcţionare depinde într-o oarecare măsură de aportul de fosfor şi, implicit, de consumul de peşte. În cazul copiilor ai căror mame au consumat acest produs pe perioada sarcinii şi alăptării, iar care apoi au primit chiar ei peşte cât mai des, s-au observat o dezvoltare neuropsihică mai rapidă şi un nivel al inteligenţei mai ridicat.
Peştele este o alternativă uşoară şi mai ales sănătoasă la consumul de carne roşie. Este recomandat oricui, dar mai ales persoanelor care suferă de diferite boli cardiace. În plus, ajută la menţinerea unui nivel constant al glicemiei. De aceea, nutriţioniştii recomandă un consum regulat de peşte, săptămânal sau chiar mai des. În acest fel pot fi prevenite mai multe afecţiuni, de la cele întâlnite în cazul copiilor până la astm sau chiar cancer de prostată.
„Acizii graşi Omega 3 reduc colesterolul rău”
Urmând sloganul „Consumă peşte zilnic, trăieşte sănătos!” veţi creşte calitatea vieţii şi sănătăţii. „Fie că dorim să slăbim, să mâncăm sănătos sau să avem o alimentaţie preponderent vegetariană, peştele e tipul de aliment pe care orice nutriţionist îl recomandă. Acest produs scade riscul de afecţiuni cardiovasculare. România ocupă locul 4 în lume în ceea ce priveşte incidenţa bolilor de inimă, iar acest lucru are legătură şi cu neconsumul de peşte. Cum putem preveni această problemă de sănătate cu ajutorul alimentaţiei? Datorită acizilor graşi Omega 3, care scad colesterolul rău. Sunt puţine alimente care îi conţin, deci cardiacii trebuie să consume foarte mult peşte gras: spadă, hering, macrou”, ne-a spus Alexandra Iliuţă.
Somonul şi sardinele preîntâmpină osteoporoza
Datorită conţinutului mare în calciu, vitamina D şi fosfor, care împreună au efect mult mai puternic, peştele consumat în mod regulat are capacitatea de a preveni osteoporoza. În acest caz, tehnicianul nutriţionist recomandă în special somonul şi sardinele. „În ceea ce priveşte boala Alzheimer, au fost făcute mai multe studii, unul dintre ele chiar în America, pe 1.100 de femei cu vârste peste 70 de ani. În urma acestuia s-a constatat că la consumatoarele de peşte volumul creierului era mai mare decât la restul. Şi s-au văzut beneficii şi în ceea ce priveşte memoria. Macroul, somonul... sunt produse care previn tulburarea bipolară şi stimulează memoria... ”, susţine specialista.
Fructe de mare, raci şi homari versus disfuncţii erectile
În cazul persoanelor anemice se recomandă peştele spadă sau cel oceanic, iar pacienţilor cu hipotiroidism e bine să li se dea şi alge marine: chlorella, spirulină. „Nu întâmplător se spune că cea mai bună dietă pentru persoanele care vor să slăbească este cea mediteraneană. Ţările care mănâncă mai mult peşte au mai puţini pacienţi nu doar cu boli cardiovasculare, ci şi cu boli ale articulaţiilor. În plus, în cazul domnilor se poate vorbi despre prevenirea disfuncţiilor erectile dacă se optează pentru fructe de mare, raci, homari...”, ne sfătuieşte Alexandra Iliuţă.
Favorizează longevitatea
Cine nu îşi doreşte să arate bine?! Specialiştii consideră peştele un remediu antiaging. „Am făcut un mic studiu privind alimentaţia vedetelor de pe întregul mapamond şi am observat că, deşi unele renunţaseră de mult la carne, toate consumau peşte. Şi, în plus faţă de frumuseţe, acest produs favorizează şi longevitatea. Iar ca exemplu avem celebra insulă Okinawa, din Japonia, unde există cei mai mulţi centenari. Gândiţi-vă că ei încă procreează la vârste la care noi mergem în baston”, a mai adăugat nutriţionista. Potrivit acesteia, beneficiile se pot vedea şi când vine vorba despre păr. În anchoa, macrou sau chiar şi în uleiul de peşte se găseşte vitamina A sub formă de retinol: „Alte cercetări au arătat că un consum regulat de peşte previne apariţia cancerului cu 50%. În acest scop e bine să mâncaţi raci, homari..., aceştia având rol şi în îmbunătăţirea funcţiei sistemului genital”.
La contactul cu uleiul încins pot apărea reacţii cancerigene
În ceea ce priveşte alimentaţia copilului, peştele poate fi introdus încă de la vârsta de 6 luni, cu condiţia să fie proaspăt şi făcut la abur, la cuptor, să se evite prăjelile. „Studiile arată că e bun pentru copii şi mame, pentru că îmbunătăţeşte memoria, creşte randamentul intelectual, e legat de dezvoltarea cognitivă. Cât despre gravide, le recomand o alimentaţie bogată în vitamina D, fier şi... Omega 3, care ajută la dezvoltarea creierului fetusului. Ca şi frecvenţă, pot fi circa două-trei porţii de peşte pe săptămână, dar de preferat să fie combinat cu legume crude sau gratinate”, spune Alexandra Iliuţă. Şi, mare atenţie, produsul nu trebuie să fie prăjit, ci doar fript, la abur sau la cuptor: „Dacă există totuşi pofta de a prăji peştele, recomand să fie făcut în crustă şi apoi aceasta să fie îndepărtată. De ce? Pentru că la contactul cu uleiul încins pot apărea reacţii cancerigene. Şi să fie prăjit în ulei cu punct înalt de fumigare, ca de exemplu cel de avocado sau de palmier, dar cel mai bine rămânem la abur...”.
Recomandat în curele de slăbit
Cauza majorităţii bolilor e aciditatea din corp, de aceea e bine ca oamenii să mănânce mai alcalin, iar peştele e o proteină de calitate, cu mulţi nutrienţi şi puţine calorii. Bine, asta dacă nu e consumat prăjit, căci în acest caz poate avea chiar mai multe calorii decât un sandviş. „Noi suntem suma obiceiurilor noastre sau cel puţin aşa spunea Aristotel. Deci, dacă vreţi să aveţi o viaţă sănătoasă, consumaţi peşte! Peştele este recomandat şi în curele de slăbire, deoarece are o cantitate mult mai mică de lipide în comparaţie cu alte tipuri de carne”, a încheiat Alexandra Iliuţă.
• Omega 3 se găseşte în somon, macrou, hering. Calciul poate fi luat din ton ori sardine la conservă, vitamina B12, din macrou, somon, iar fierul, din macrou...
Atenţie la sursa de procurare a produsului!
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în anul 2005, consumul mediu anual de peşte şi produse din peşte se ridica la 5,2 kilograme/locuitor în România, spre deosebire de 22 de kilograme, cât era media europeană. Aşadar, e nevoie de o creştere a consumului de peşte, dar atenţie la sursa de procurare! Aceasta trebuie să fie una sigură, controlată. Doar aşa vor fi eliminate efectele negative asupra mediului şi vor fi respectate normele de siguranţă alimentară, atrag atenţia specialiştii în domeniu.