Main menu

header

631 25 1de Roxana Istudor

Un lucru este cert: se poartă și se consumă tot ceea ce este natural, de la alimente la haine și cosmetice. Mobilierul nu putea lipsi din acest tablou, care include și întoarcerea la valorile tradiționale.

Șlefuiți și vopsiți în culori vii

Aveți acasă piese de mobilier rămase de la generațiile trecute? Nu vă îndurați să vă debarasați de ele, dar totuși vă încurcă? Transformați-le. O puteți face personal, în mod natural. Înainte de toate, șlefuiți piesa de mobilier cu atenție și grijă, astfel încât să nu deteriorați lemnul. Pentru această operațiune folosiți şmirghel - de la granulaţie de 40-60 pentru şlefuire brută la 80-180 pentru finisaj şi pregătire înaintea vopsirii și mai gros, de 320-600, pentru suprafeţe vopsite. Este bine să aveți la îndemână scule dintre cele mai obișnuite, pentru eventuale mici reparații - ciocan, daltă, cleşte, cuie etc. Odată șlefuită piesa și înlăturate micile imperfecțiuni, se poate trece la recondiționarea exterioară. Lăsați imaginația să vă reprezinte: de pildă, lipiți cu aracet pe suprafața șlefuită resturi din lemn, în culori vii, de dimensiuni și de esențe diferite. Efectul va fi spectaculos.

Reîmpletiți manual scaunele de răchită

Mobila din ratan sau din răchită s-a deteriorat? S-a prăfuit și și-a pierdut luciul inițial? Nimic mai simplu decât refacerea ei manual. Înlocuiţi fibrele lipsă cu benzi de materiale naturale de aceeaşi lungime şi culoare ca materialul inițial, împletindu-le în acelaşi sens. Reparaţi fibrele desfăcute, înfăşurându-le la loc şi fixându-le capătul cu un cuişor. Apoi puteţi trece la recondiţionarea materialului în sine. Îndepărtaţi praful prin aspirare, iar pe cel din crăpături, cu ajutorul unei perii mici. Din sucul de la o lămâie diluat în cinci litri de apă faceţi o soluţie cu care să ştergeţi obiectul, în sensul împletiturii, cu ajutorul unei cârpe. Lăsaţi-l zece minute, apoi clătiţi-l cu o cârpă sau cu un burete înmuiat în apă curată şi puneţi-l să se usuce la umbră. La final se poate da ratanul cu ulei de in (din magazinele de materiale pentru pictură) sau se poate aplica un strat de lac natural transparent. Obiectele din pai se pot da cu ceară de albine şi apoi se lustruiesc cu o cârpă.