de Cătălina Tăgârţă
În ultima perioadă, tot mai multe cupluri plănuiesc conceperea unui copil mai în detaliu decât achiziţionarea unui imobil sau a unui autoturism. Nici nu e de mirare, ţinând cont de faptul că uneori hăinuţele şi accesoriile pentru bebeluşi sunt chiar mai scumpe decât cele pentru adulţi. Dacă v-aţi hotărât totuşi să porniţi pe acest drum, noi v-am pregătit câteva sfaturi şi trucuri care vă pot fi de ajutor şi vă pot face să economisiţi atât la amenajarea camerei copilului, cât şi la achiziţionarea trusoului.
Confecţionaţi singuri decoraţiunile
Cum ar trebui să arate camera copilului?! Acest lucru depinde de gustul şi de posibilitatea financiară a fiecăruia. Înainte de a începe mobilarea propriu-zisă, e de preferat să zugrăviţi pentru a schimba puţin aerul în încăpere şi a o pregăti pentru venirea celui mic. Dacă vreţi ca dormitorul fetiţei sau băieţelului dumneavoastră să arate ca în basme puteţi pune pe pereţi sau tavan o lună, steluţe fosforescente sau pitici pe care le puteţi face chiar dumneavoastră, pentru a economisi ceva bănuţi, dacă vă pricepeţi cât de cât la lucru manual. Astfel, fie puneţi pe pereţi tapet cu desene, fie decupaţi steluţe, lună şi alte diverse forme de pe un autocolant pe care apoi le lipiţi pe pereţi. Dacă sunteţi talentat la desen, puteţi chiar să pictaţi o scenă dintr-o poveste pe un perete întreg. Toate aceste detalii vor înveseli camera şi vor „aprinde” imaginaţia copilului pe măsură ce va creşte.
Umidificatorul poate fi înlocuit cu un vas cu apă
După aceea puteţi începe mobilarea propriu-zisă. În primul rând, există câteva elemente comune ce nu trebuie să lipsească din camera celui mic, cum ar fi: pătuţul cu o saltea comodă, aşternuturi potrivite pentru mărime şi plapumă sau păturică, un dulap sau şifonier unde să-i puneţi hăinuţele şi o masă de înfăşat - aceasta din urmă fiind necesară mai ales dacă veţi naşte prin cezariană, pentru că în acest caz vă va fi greu să staţi aplecată atunci când îl schimbaţi. Dacă pătuţul e aşezat lângă patul dumneavoastră, care e mai tare şi mai înalt, puteţi renunţa la masa de înfăşat.
Vă mai trebuie un cărucior pentru transport, o cădiţă pentru baie şi un covoraş pe care să-l puneţi în cada mare când îi faceţi baie, ca să nu alunece. Dacă îl spălaţi în cădiţă e suficient un pled.
În cameră mai puteţi avea nevoie de un umidificator, mai ales dacă naşteţi în sezonul rece şi ţineţi şi un calorifer în cameră, însă, dacă nu aveţi, puteţi pune un vas cu apă pe sursa de căldură.
Nu uitaţi de pompiţa pentru nas, linguriţa celui mic, spirtul medicinal şi pansamentul steril pentru buric. Încercaţi să amenajaţi totul cât mai simplu, astfel încât în cameră să nu existe colţuri sau obstacole de care micuţul se poate lovi când va începe să se deplaseze singur.
Împrumutaţi hăinuţe şi accesorii de la prietene
Din trusou nu trebuie să lipsească: trei-patru pachete de scutece pentru nou-născuţi, şerveţele umede şi uscate, cremă şi pudră pentru pielea iritată, câteva cămăşi/body şi bluziţe de sezon, căciuliţe din bumbac şi ciorăpei. Vă mai sunt necesare prosoape, termometru de baie, săpun şi şampon pentru copii, forfecuţă de unghii, beţişoare de urechi, ulei şi cremă pentru corp, două-trei biberoane cu capac şi tetine, lapte praf, suzetă şi baveţică, dar şi una-două jucării cu sunet.
Husa pentru biberoane sau termos, aparatul de sterilizat sau încălzitorul de biberoane le puteţi tăia de pe listă, deoarece veţi economisi folosind metodele clasice (fierbeţi biberonul de sticlă în apă pentru a-l steriliza, iar pentru a-l încălzi puneţi-l puţin în apă călduţă).
În ceea ce priveşte hainele, nu luaţi prea multe, pentru că veţi mai primi o parte de la rude şi cunoscuţi când vă vor vizita la spital. În plus, bebeluşii cresc foarte repede, iar hăinuţele le rămân mici de la o lună la alta. Înainte de a merge în magazine să faceţi cumpărăturile discutaţi cu prietenele sau cu rudele care au copii mai mari, poate mai păstrează mare parte din aceste lucruri şi vi le pot împrumuta. În special pătuţul, căruciorul, scaunul de maşină, măsuţa de înfăşat şi mare parte din hăinuţe le puteţi împrumuta, cu condiţia să le curăţaţi foarte bine înainte de a le folosi. Biberoanele şi celelalte accesorii, cum ar fi pudra de talc sau şampoanele, e indicat să fie noi, ca să nu fi expirat.
Profitaţi de reduceri!
Preţul unui pătuţ pentru copii diferă foarte mult de la o firmă la alta, dar şi din cauza materialului din care e fabricat. Trebuie să ţineţi însă cont de un lucru: copilul nu va sta acolo mai mult de un an, cel mult doi, şi asta dacă nu-l obişnuiţi să doarmă cu dumneavoastră în pat, ceea ce nu este recomandat. Pe www.nichiduta.ro, de exemplu, găsiţi pătuţuri la preţuri reduse în această perioadă. Astfel, patul pliabil Caretero Grande, ideal atât în casă, cât şi în călătorii, costă 375,56 lei, în loc de 427 de lei, cât era iniţial. Pe acelaşi site găsiţi şi astfel de accesorii pliabile, mai ieftine, la 299 sau chiar 236 de lei. Costurile celor din lemn diferă şi ele în funcţie de design, dar şi de material. Dacă unul din lemn masiv de stejar ajunge la 1.120 de lei, unul din lemn de fag şi laterale culisante costă 399 de lei.
Şi pe www.articole-pentru-copii.ro sunt reduceri de preţ, un pătuţ din lemn îl puteţi achiziţiona la tariful de 390 de lei, în loc de 420 de lei. Dacă vreţi să luaţi un pătuţ pe care să-l folosească şi mai târziu copilul şi vă orientaţi spre un loc de dormit sub formă de maşinuţă e bine să ştiţi că fanteziile din desenele animate vă costă, aşa că veţi fi nevoiţi să scoateţi din buzunar între 1.080 sau 1.799 de lei, în funcţie de model. Pe www.pat-masina.ro găsiţi o gamă variată de produse, cele mai multe sub formă de autovehicul, iar preţurile pornesc de la 420 de lei.
Comparaţi preţurile comercianţilor
Şi căruciorul reprezintă o adevărată provocare pentru părinţi. Acesta nu trebuie să fie numai ieftin, ci şi confortabil şi practic, mai ales dacă locuiţi într-un bloc fără lift şi trebuie să urcaţi scările. De aceea, e indicat să vizionaţi ofertele din magazine cu mult înainte de naşterea copilului. Notaţi cele mai mici preţuri pe o agendă şi, la sfârşit, trageţi linie şi vedeţi ce vă convine. Pe www.ibebe.ro sunt o mulţime de oferte, preţurile variind între 299 de lei şi 4.150 de lei (pentru tripleţi).
Şi pe www.carucioare-copii.ro găsiţi aceste obiecte începând de la preţul de 299 de lei, iar pe www.materna.com vă puteţi bucura de discounturi de la 499 de lei la 419 lei sau de la 749 la 699 de lei, iar transportul este gratuit. Pe lângă aceste variante, puteţi cumpăra produsul dorit direct din piaţă.
La târguri găsiţi produse la jumătate de preţ
Urmăriţi târgurile cu produse pentru copii, de genul Baby Expo, unde se practică reduceri semnificative, chiar şi până la jumătate din preţul iniţial. Următoarea ediţie a binecunoscutului târg va avea loc în perioada 22-25 septembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Între 3 şi 6 noiembrie, tot în Bucureşti, la Romaero Băneasa, va avea loc Târgul BabyBoom Show.
Pont! Încercaţi să amenajaţi totul cât mai simplu, astfel încât în cameră să nu existe colţuri sau obstacole de care micuţul se poate lovi când va începe să se deplaseze singur.
Sfat! Dacă vă pricepeţi la tâmplărie puteţi confecţiona singuri mobilierul pentru cel mic şi astfel veţi economisi câteva sute de lei.