Main menu

header

de Alina Anghel

Boala celiacă sau enteropatia glutenică este o afecţiune a sistemului imunitar, ca un răspuns al corpului la ingerarea glutenului alimentar. Acesta se regăseşte cu precădere în cereale precum grâul, orzul sau secara. Ca urmare, persoanele care suferă de această afecţiune nu trebuie să consume acest tip de cereale sau produse ce au în compoziţie vreun derivat din aceste cereale. Vă oferim câteva reţete pentru preparate dulci, dar şi sărate, ce vă vor ajuta să uşuraţi efectele acestui tip de boală.

Aperitiv cu somon şi avocado
Ingrediente: 2 avocado, 3 roşii, 300 g somon afumat, 200 ml smântână, 100 g brânză de vaci, 1 lingură cu muştar cu seminţe, 1 ceapă, 120 ml ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: ceapa se toacă mărunt, se amestecă împreună cu avocado pasat, sare, piper şi puţin muştar. Roşiile spălate se taie cuburi, se amestecă bine cu uleiul de măsline, sare şi piper. Brânza şi smântâna de asemenea cu muştarul rămas, sare şi piper. În pahare adânci se pun pe rând straturi de avocado, roşii, smântână şi somon. Se presară cu pătrunjel tocat, se servesc imediat sau se introduc la rece 30 de minute.

Pacheţele de orez cu pui şi creveţi
Ingrediente: 15 foi de orez, 1 piept de pui, 200 g creveţi decorticaţi, 6 ciuperci, 1 lingură cu muguri de soia marinaţi, 2 cepe verzi, 1 căţel de usturoi, 1 ou, 1 legătură de pătrunjel, 1 limetă, 50 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare: pieptul de pui se taie felii, se condimentează şi se frige pe grătarul încins. Creveţii se marinează în sucul de limetă, usturoiul tocat, puţină sare şi piper, după care se prăjesc în uleiul încins şi se scot pe o farfurie. Ciupercile se taie felii, se fierb în apă cu sare şi se pun lângă creveţi. Oul se fierbe, iar ceapa verde se taie rondele. Se înmoaie pe rând foile de orez în apă clocotită, se aşază pe o farfurie şi pe o margine se pun ciupercile, carnea de pui şi creveţii, mugurii de soia şi ceapa. Se aşază o felie de ou, se condimentează, se presară pătrunjelul tocat şi se rulează. Se servesc ca atare sau prăjite în puţin ulei, simple sau cu sos de roşii picant.

Îngheţată de fructe şi soia
Ingrediente: 500 g fructe de pădure congelate, 4 banane coapte, 700 g iaurt de soia, 1 limetă, 2 crenguţe de mentă verde.
Mod de preparare: bananele se curăţă de coajă, se taie rondele, se pun într-o pungă şi se introduc în congelator. Se lasă o oră, după care se pun într-un bol împreună cu fructele de pădure congelate şi se amestecă într-un blender până devin ca un piure, adăugând treptat şi iaurtul, ca să se paseze mai uşor. Se adaugă menta tocată, sucul şi coaja rasă de limetă. Se amestecă bine cu o lingură, se toarnă într-o cutie de plastic şi se introduce în congelator minimum 30 de minute înainte de a fi servită.

Biscuiţi „limbi de pisică”
Ingrediente: 120 g zahăr pudră, 120 g unt, 120 g făină fără gluten, 4 albuşuri, coaja rasă de la o lămâie sau o portocală.
Mod de preparare: untul se mixează cu zahărul până devin ca o cremă. Se adaugă făina, se mixează, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă, coaja rasă de lămâie sau portocală. Se amestecă bine cu o lingură de jos în sus, ca să nu se lase aluatul, se introduce într-un pistol pentru fursecuri sau într-o pungă cu colţul tăiat şi se toarnă pe tava tapetată cu hârtie de copt bastonaşe lungi de circa 5-7 centimetri. Se introduc în cuptorul încins şi se coc 8-10 minute cu focul dat la minimum, având grijă să nu se ardă, ci doar să se rumenească pe margini. Se scot de pe hârtie după ce s-au răcit două-trei minute, căci altfel se deformează.

Prăjitură cu cacao
Ingrediente: 350 g ciocolată de menaj neagră, 1 pliculeţ zahăr vanilinat, 200 g unt, 4 ouă, 200 g zahăr tos, 110 g făină de orez, 1 vârf de linguriţă cu praf de copt, coaja rasă de la o portocală, puţină sare.
Mod de preparare: ciocolata se topeşte la bain-marie cu untul, apoi se lasă să se răcească. Se adaugă gălbenuşurile, zahărul, coaja de portocală, sarea, praful de copt şi zahărul vanilat. Se presară făina, se mixează, apoi se adaugă albuşurile mixate spumă. Se amestecă bine cu o lingură de jos în sus, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace la foc mediu 15-20 de minute, în funcţie de cuptor.

Grisine cu roşii uscate
Ingrediente: 300 g făină fără gluten, 180 ml apă, 5 g drojdie, 1 linguriţă cu sare, 1 linguriţă cu zahăr tos, 1 crenguţă de rozmarin, 80 g roşii uscate în ulei, 30 ml ulei de măsline, piper.
Mod de preparare: roşiile se scurg de ulei, se toacă mărunt şi se pun într-un bol împreună cu rozmarinul tocat. Drojdia se dizolvă cu puţină apă caldă şi făină, cât să rezulte un aluat moale, se lasă la dospit zece minute, apoi se amestecă bine cu zahărul tos, sarea, piper după gust şi uleiul de măsline. Se adaugă roşiile cu rozmarin, se frământă până se obţine un aluat potrivit de tare, se lasă la dospit până îşi dublează volumul, apoi se rup bucăţi din aluat şi se modelează sub formă de fitile lungi de circa 10-15 cm. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă la crescut zece minute, după care se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 25-30 de minute, cât să devină aurii, dar să nu se ardă.

Este indicată consumarea proteinelor de tip vegetal

Prin apariţia făinii fără gluten sau înlocuirea făinii normale cu făină de orez sau soia, dar şi cu făină de năut sau linte, persoanele cu afecţiune celiacă se pot bucura de preparate ce înainte le erau interzise. Totuşi, trebuie avut grijă şi la consumarea proteinelor de origine animală, fiind indicată consumarea proteinelor de tip vegetal.

- Cele mai multe proteine vegetale sunt în nuci, orez, fasole, linte sau năut; acestea se găsesc tot timpul anului şi pot fi folosite în mai multe combinaţii, inclusiv ca înlocuitor al făinii de grâu, la preparatele dulci.