Main menu

header

954 28 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Potrivit statisticilor Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie, una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar pe parcursul vieții. Unele dintre celebritățile care au luptat cu această boală și-au deschis inimile în fața oamenilor din toată lumea, detaliindu-și experiența și, mai ales, dovedind că tăria interioară, tratamentul la timp și o picătură de noroc le-au făcut să depășească un astfel de moment teribil.

Julia Louis-Dreyfus („Vicepreședinta”)

În septembrie 2017, actrița de comedie Julia Louis-Dreyfus, celebră în toată lumea pentru rolurile din „Vicepreședinta” sau „Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna”, a împărtășit pe rețelele de socializare că a fost diagnosticată cu cancer de sân: „Vestea bună este că am cel mai glorios grup de familie și de prieteni care mă susțin și am asigurare fantastică prin sindicatul meu. Vestea proastă este că nu toate femeile sunt atât de norocoase, așa că haideți să luptăm cu toate tipurile de cancer și să facem asistența medicală universală o realitate!”. După șase serii de chimioterapie și o dublă mastectomie, vedeta s-a vindecat.  Iar faptul că și-a făcut publică boala a generat un val de binefaceri. „Am reușit să strâng o mulțime de bani pentru femeile care au făcut mastectomie și care au nevoie de reconstrucție”, a spus mai târziu îndrăgita actriță.

Christina Applegate („Familia Bundy”)

954 28 2Actrița Christina Applegate a fost diagnosticată cu cancer mamar în aprilie 2008. Ca fiică a unei supraviețuitoare a bolii, vedeta, cunoscută pe tot globul pentru rolul din „Familia Bundy”, a făcut regulat mamografii de la vârsta de 30 de ani. Deși a depistat precoce boala, un test pentru „gena cancerului de sân” a ieșit pozitiv. „Asta a schimbat totul pentru mine. A trebuit să-mi cântăresc toate opțiunile în acel moment”, a mărturisit actrița, pentru CNN. A ales să facă o dublă mastectomie și cancerul nu a mai revenit. Exemplul său este foarte important din perspectiva prevenției și a testărilor regulate.

Kylie Minogue („Locomotion”)

954 28 3Cântăreața australiană Kylie Minogue, una dintre cele mai populare artiste ale lumii, avea 36 de ani când a fost diagnosticată cu cancer de sân, în 2005: „A fost ca și cum Pământul ar fi alunecat de pe axă”. Un an mai târziu, după o intervenție chirurgicală și chimioterapie, interpreta piesei „Locomotion” a fost declarată vindecată. De atunci, artista a fost mereu deschisă cu privire la felul în care lupta cu cancerul i-a schimbat perspectiva asupra vieții. În 2020, Kylie a povestit că „experiența aceasta se rezumă la câteva cuvinte: cercetarea, încercările, durerea, pierderea, progresul, dragostea și speranța”.

Cynthia Nixon („Totul despre sex”)

954 28 4Una dintre actrițele de rol principal din seria de succes „Totul despre sex”, Cynthia Nixon, a dezvăluit că a fost diagnosticată și tratată pentru cancer de sân în 2006, după o mamografie de rutină. Au urmat o intervenție chirurgicală și șase săptămâni de radioterapie. Cazul său este cu atât mai relevant pentru prevenție cu cât mama artistei supraviețuise aceleiași boli și Cynthia și-a făcut teste regulate. Pentru a marca importanța luptei cu această boală alarmant de frecventă, actrița a devenit ambasador al Fundației pentru Cancerul de Sân „Susan G. Komen” și un avocat foarte vizibil al conștientizării și al screeningurilor regulate.

Maggie Smith („Downton Abbey”)

954 28 5Considerată o adevărată comoară națională în Marea Britanie, celebra actriță Maggie Smith, fermecătoare, printre altele, în seria „Downton Abbey”, deținătoare a două Premii Oscar și a patru Premii Emmy, printre altele, a fost diagnosticată cu cancer de sân pe când avea vârsta de 73 de ani. După îndepărtarea tumorii și chimioterapie, a urmat radioterapie și puțină lume a știut că în timp ce era supusă acestei proceduri, faimoasa actriță continua să joace rolul emblematic al profesoarei McGonaggle în „Harry Potter”. Cu un umor tipic britanic, actrița a relatat mai târziu: „Diagnosticul acesta îți cam ia vântul din pânze”.

Kathy Bates („Titanic”)

954 28 6Cunoscută pentru rolul său (Molly Brown) din superproducția „Titanic”, dar și din multe alte pelicule de succes, actrița Kathy Bates a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2012. Vedeta a recurs la o dublă mastectomie și, după o scurtă perioadă în care a păstrat discreția, a mărturisit, prin intermediul rețelelor de socializare, că se tratează și se recuperează. În 2014, Kathy Bates a anunțat public că, din cauza mastectomiei, a dezvoltat limfedem la ambele brațe (o complicație cu care se confruntă unii pacienți după tratamentul pentru cancer). Fără să înceteze să lupte, vedeta a fost deschisă în privința acestei afecțiuni și, mai mult, și-a folosit faima pentru strângeri de fonduri și campanii de conștientizare.

Jennifer Saunders („Moarte pe Nil”)

954 28 7Actrița Jennifer Saunders, celebră, printre altele, pentru partitura artistică din recentul film „Moarte pe Nil”, și-a împărtășit experiența cu cancerul de sân în 2010. Avea atunci 52 de ani și s-a descoperit boala la un control de rutină. Actrița și-a urmat în tăcere tratamentul, dar ulterior a scris despre experiența sa cu această boală în autobiografia din 2013, „My Life In Laughs” („Viața mea în hohote”): „De la o zi la alta, nu știi niciodată cu adevărat cum te vei simți: în unele zile poți merge la o plimbare lungă, în următoarea rămâi fără suflare după câțiva pași. Uneori stai în pat, uneori trebuie doar să te ridici. Este cel mai frustrant lucru: ai scuza perfectă să stai în pat, dar nu poți, pentru că simți că ar trebui să faci un efort”. Actrița a avut noroc: după toată această suferință, a fost declarată vindecată.

În 2011, actriţa Wanda Sykes, din „Soacra mea e o scorpie!“, a mărturisit, în emisiunea lui Ellen Degeneres, că la 47 de ani a fost diagnosticată cu cancer mamar, după o procedură de micşorare a sânilor

Chaunté Lowe (medaliată olimpică la săritura în înălţime)

954 28 8Excepțională sportivă de performanță, săritoarea în înălțime Chaunté Lowe, care a participat la patru Olimpiade și a câștigat nenumărate medalii pentru SUA, a fost diagnosticată cu cancer de sân triplu negativ - un subtip deosebit de agresiv al bolii - la vârsta de 35 de ani. După ce a suferit o dublă mastectomie și a făcut chimioterapie, atleta este liberă de cancer, dar experiența i-a schimbat viața. Acum, Chaunté este una dintre cele mai aprige susținătoare a testelor, a conștientizării și face numeroase campanii de strângere de fonduri pentru lupta cu cancerul mamar. „Indiferent cât de în formă și de sănătoasă ar fi o femeie, doar ascultându-și corpul și apelând regulat la screening își dă o șansă de luptă”, spune Chaunté.