Main menu

header

Splinuţa, planta rănilor

   Cu florile ei galben strălucitoare, splinuţa se întâlneşte în toată Europa. Datorită faptului că este utilizată mai ales în tratarea rănilor, planta a primit numele de „Planta rănilor”.

 Ajută la eliminarea calculilor urinari
    Splinuţa se recoltează toamna. Se lasă să se usuce într-un loc bine aerisit şi apoi se mărunţeşte. Planta conţine ulei esenţial, tanini, flavonoide, dar şi substanţe antiseptice, ce reduc inflamaţia. Planta are efect diuretic şi expectorant. De asemenea, vindecă rănile, ulceraţiile, dar şi alte numeroase afecţiuni ale pielii. Splinuţa reduce inflamaţia şi elimină infecţiile tractului urinar, tratând eficient cistita şi uretrita. Planta medicinală este folosită şi pentru eliminarea pietrelor din vezica urinară şi pentru stimularea urinării. Gargara cu infuzie de splinuţă combate inflamaţiile gâtului şi tusea. De asemenea, suferinzii de catar nazal cronic sau de rinită alergică au de câştigat dacă vor bea ceai din această plantă miraculoasă.

Leac pentru oligurie
    Cistitele, uretritele, litiaza vezicii urinare, oliguria se tratează eficient dacă veţi ţine următoarele două tratamente:  1. Infuzie. Opăriţi trei grame de plantă cu o cană cu apă clocotită. Strecuraţi după ce lăsaţi la infuzat timp de un sfert de oră. Suferinzii trebuie să bea patru căni pe zi; 2. Decoct. Puneţi două grame de plantă uscată şi mărunţită într-o cană cu apă rece. Aduceţi încet la fierbere şi apoi mai daţi în clocot câteva minute. Este indicat să se consume trei, până la cinci căni pe zi.

Perele previn cancerul de colon

     Părul este cunoscut încă din anul 4.000 î.e.n. Iniţial, acest pom fructifer era cultivat în nordul Indiei, în Afganistan, Rusia şi China. Soiuri de pere au ajuns şi în Grecia, iar de aici s-au răspândit în restul Europei, datorită romanilor. Aria culturii părului s-a extins succesiv şi în America de Nord şi în Australia, iar mai apoi în toată lumea.

 Conţin 95% apă
La pere, partea principală a fructului o constituie pulpa. Cantitatea de apă în aceste fructe aromate reprezintă aproape 95%, zahărul variază între 6,5% şi 15,2%. Perele sunt bogate în fibră, sunt, de asemenea, şi o sursă importantă de potasiu şi, deşi par foarte consistente, conţin puţine calorii (100 g de fructe dau organismului între 40 şi 80 de calorii). În schimb, sunt pline de vitaminele A, B1, B2 şi C şi de fosfor şi iod. Un alt aspect important îl constituie bogăţia lor în elemente bazice (potasiu, sodiu, calciu, magneziu şi fier).

Reglează activitatea intestinală
Perele conţin, de asemenea, o anumită cantitate de celuloză, ce constituie un factor stimulent pentru regularizarea activităţii intestinale. Aceste delicioase fructe sunt diuretice, depurative, laxative, remineralizante, nutritive, astringente, sedative. Parfumate, perele se pot consuma doar pentru gustul lor, dar şi pentru tratarea reumatismului, gutei, artritei, asteniei, surmenajului, anemiei, tuberculozei. Cu toate acestea, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, fructul nu e recomandat diabeticilor.  Alte calităţi ale perelor: acţionează benefic asupra plămânilor, eliminind febra şi excesul de mucus dat de răceală, calmează tusea, ajută la vindecarea colitei de putrefacţie şi a constipaţiei, ceea ce protejează organismul de cancer de colon, scad colesterolul şi alină afecţiunile aparatului cardiovascular.

3 ponturi pe săptămână (188)

- Durerile reumatismale se diminuează frecţionând uşor locul dureros cu o loţiune obţinută prin macerarea timp de nouă zile, în jumătate de litru de spirt medicinal, a două linguriţe cu sare de lămâie şi două linguriţe cu sare fină de bucătărie.

- Ceaiul de sunătoare - două ceşti pe zi - se recomandă împotriva anxietăţii, isteriei şi a diferitelor nevroze. Tratează şi astenia însoţită de insomnie. 

- Dacă aveţi probleme de sterilitate, impotenţă sau lipsa dorinţei luaţi o linguriţă cu tinctură de brânca-ursului de patru ori pe zi. Tratamentul îndelungat vă fereşte şi de problemele menopauzei şi ale insuficienţei ovariene.

Fânul - Remediul ideal contra răcelii

    Calitatea fânului rezidă din plantele ce cresc în zona în care se găseşte, de aceea cel mai bun este fânul din regiunile montane, nepoluate, unde se întâlnesc foarte multe plante medicinale, cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Este cunoscut faptul că eficienţa florilor de fân în tratamentul multor boli este dată doar de varietatea plantelor prezente în zona montană, fiecare din ele având proprietăţi terapeutice diferite, de unde rezultă un efect vindecător cumulat. Pentru tratamentele naturale, cel mai bun este fânul de la a doua coasă, numit „otavă”.

Băi de aburi detoxifiante
    Băi de aburi cu flori de fân se fac atunci când sunteţi răciţi, toamna sau iarna. Se pune o jumătate de găleată cu pleavă de fân în butoaie mari, peste care se toarnă două-trei găleţi cu apă fiartă, astfel încât să se facă aburi. În butoi se aşază un scăunel şi câteva cărămizi, ca să nu ajungă apa fiartă la picioarele bolnavului şi să se opărească. Butoiul se acoperă cu o ţesătură groasă din in, formându-se o saună improvizată. Aşadar, se stă timp de jumătate de oră sau o oră în abur, doar cu capul afară, şi se produce astfel o dezintoxicare a organismului. Prin transpiraţie se elimină cele mai multe toxine.  Se pot face şi băi simple pe bază de fân. În 30 de litri de apă clocotită se pune un săculeţ de pânză albă deasă, în care au fost introduse patru-cinci căni cu pleavă de fân. După aceea se dă în clocot două minute, apoi se lasă acoperit să se infuzeze, până ceaiul devine călduţ. Tratamentul se face seara, înainte de culcare, timp de 20 de minute.

Farmacia verde - Tiroida - Glanda-cheie a unui organism sănătos

   Glanda tiroidă, situată în regiunea gâtului, este formată din doi lobi uniţi printr-un istm. Ea secretă doi hormoni: tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3), într-o proporţie mai mică. Atât tiroxina, cât şi triiodotironina circulă legate de proteine serice, fracţiile libere răspunzătoare de efectele biologice fiind de numai 0,04% din totalul T4 şi 0,4% pentru T3.

 Alimentaţia, foarte importantă
Controlul funcţiei tiroidiene este realizat la nivel central de hormonul hipotalamic de eliberare a tirotropinei (TRH) şi de tirotropina (TSH) secretată de hipofiza anterioară. Aportul de iod din alimentaţie este foarte important pentru sinteza hormonilor tiroidieni (aportul zilnic trebuie să fie de 150 g). De aceea trebuie să fim foarte atenţi la ce avem în meniul zilnic!

     Hormonii tiroidieni exercită efecte metabolice în diferite ţesuturi ale organismului, prin creşterea consumului de oxigen şi a producţiei de căldură, ca rol principal, dar au şi efecte specifice pe diferite organe, cum ar fi creşterea frecvenţei şi debitului cardiac, mărirea activităţii digestive, efecte scheletice care contribuie la creşterea şi la modelarea oaselor, controlul centrului respirator, efecte pe musculatură sau pe sistemul nervos. Toate aceste efecte sunt exacerbate în hipertiroidism şi diminuate în hipotiroidism, fiind direct răspunzătoare de tabloul clinic specific.

Farmacia verde - Dediţelul învinge nevrozele

Dediţelul (denumit ştiinţific Pulsatilla Montana) este unul dintre cele mai importante remedii pe care le întâlnim în practica homeopatică.

 Vindecă ochii prin lăcrimare
     Dediţelul este o plantă ierboasă, perenă, ce preferă zonele deschise, cu sol nisipos şi calcaros, făcându-se remarcat prin florile sale, în formă de clopot, de culoare mov, cu nuanţă sobră purpurie şi cu un contur auriu discret. Florile se deschid în luna aprilie, iar vorbe din bătrâni spun că în perioada înfloririi, până şi simplul miros al florilor şi frunzelor rupte sau strivite provoacă dureri de cap sau iritaţii oculare. Legenda spune că zeiţa Venus a plâns atunci când a văzut dediţelul. Legat de acest fapt, fitoterapeuţii sunt de părere că dediţelul este folosit în afecţiunile cronice ale ochilor (cum ar fi petele pe cornee). Studiile au demonstrat că unele boli oftalmologice au fost vindecate în câteva luni prin administrarea extrasului de plantă.

 Durerea este inevitabilă, dar tămăduitoare
     După ce pulberea de dediţel era aplicată în ochi, pacientul simţea o durere puternică, ce producea o explozie de lacrimi, după care survenea efectul curativ. Astfel, s-a ajuns la concluzia că dediţelul este extrem de eficient şi totodată dureros. Cu toate că rezultatele sunt foarte bune, este bine să consultaţi medicul homeopat înainte de a administra picăturile de dediţel.

Farmacia verde - 3 ponturi pe săptămână

- Cruşinul contribuie la eliminarea din organism a produşilor metabolici toxici prin diureză şi transpiraţie şi asigură reglarea tranzitului intestinal. Se administrează câte un vârf de cuţit de pulbere de două-trei ori pe zi;

- Iritaţiile şi arsurile se vor vindeca foarte repede dacă aplicaţi pe zona afectată puţină miere de câteva ori pe zi sau tinctură de propolis;

- Bulimia se tratează naturist cu infuzie de salvie. Se beau aproximativ două ceşti pe zi.

Farmacia verde - Oul luptă împotriva ulcerului gastric

Datorită calităţilor sale extraordinare, oul ocupă în prezent un loc fruntaş în topul celor  mai importante alimente necesare organismului, reprezentând o mâncare completă, dar şi un medicament de excepţie.

 Înlătură răguşeala
    Bogat în proteine de calitate şi cu un conţinut caloric scăzut, oul aduce alimentaţiei zilnice vitaminele A, D şi E, carotină şi vitaminele din grupa B, fosfor, dar şi lecitină. Banalul ou ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, luptă împotriva îmbătrânirii celulare, îmbunătăţeşte calitatea epidermei şi este ideal în bătălia cu decalcifierea oaselor. Nu în ultimul rând, ajută la buna funcţionare a celulelor, ne protejează vederea şi ne asigură o bună creştere a podoabei capilare.

    Chiar dacă este un produs foarte hrănitor, oul nu îngraşă, multe diete bazându-se de mult timp pe consumul exclusiv de ouă. Persoanele suferinde de laringită vor uita de boală dacă vor utiliza, la nevoie, următoarea reţetă. Se pune la fiert un ou, iar în momentul în care apa clocoteşte se scoate oul cu o lingură, se face o gaură foarte mică în coajă şi se consumă conţinutul. Terapia se aplică o perioadă de trei-patru luni, având efect îndeosebi şi asupra răguşelii şi inflamaţiilor faringo-laringiene. Gălbenuşul de ou amestecat cu lapte cald are rolul de a vindeca tusea convulsivă la copii.

Pătrunjelul creţ, sursă inepuizabilă de energie Hasmaţuchi vă redă tineretea

   Hasmaţuchi, întâlnit şi sub denumirile de asmăţui, asmaţuchi, pătrunjel franţuzesc sau pătrunjel creţ, este o plantă cu frunze deosebit de aromate, folosite drept condiment în mâncăruri sau în salate. Cu toate că oferă o aromă extraordinară mâncărurilor, hasmaţuchi are un puternic efect diuretic, este stimulant pentru ficat şi aparatul digestiv, purifică sângele (mai ales dacă este consumat crud), iar dacă este folosit zilnic în mâncăruri, elimină toxinele din organism. Ceaiul de hasmaţuchi curăţă tenul de sebum şi de puncte negre, are grijă să vă dispară anumite eczeme de pe trup şi vă… întinereşte! 

Potrivit în cure de slăbire
    Pătrunjelul creţ poate fi plantat oricând, iar după doar două săptămâni de la semănat răsar şi plăntuţele. În 30-40 de zile se pot recolta primele frunze. Tulpina ajunge până la 70 cm la maturitate, iar locul potrivit pentru hasmaţuchi este unul semiumbros. Dacă sunt udate în fiecare zi, florile apar chiar şi în mai puţin de două săptămâni, ele fiind albe, dispuse în formă de umbrelă. Dacă vreţi să pierdeţi câteva kilograme este bine să înlocuiţi celebra supă de varză cu supa de hasmaţuchi, mult mai bogată în substanţe nutritive.

Farmacia verde - Durerile de dinţi, calmate de cuişoare

    Sunt foarte puţine persoanele care se pot lăuda că nu au carii dentare. Micile cavităţi formate în smalţul dintelui, netratate, pot cauza dureri îngrozitoare. Cariile apar de cele mai multe ori din cauza unei alimentaţii bogate în zahăr sau din cauza consumului de alimente moi. De asemenea, în afara igienei precare ce încurajează dezvoltarea bacteriilor, alţi factori care cauzează cariile sunt: dieta săracă în minerale, starea precară de sănătate, stresul.

 Lămâia vă linişteşte
     Dacă aceste dureri sunt de nesuportat şi apar noaptea, când nu aveţi posibilitatea să vă contactaţi medicul stomatolog, vă oferim mai jos câteva tratamente de calmare.  Cuişoare. Mestecaţi câte un cuişor de trei-patru ori pe zi. Masaţi cu o picătură de ulei esenţial dintele dureros; Mentă. Preparaţi o infuzie dintr-o linguriţă cu mentă uscată opărită în 150 ml de apă clocotită. După cinci minute, lichidul se strecoară, apoi se foloseşte ca apă de gură; Ardei iute. Amestecaţi un vârf de cuţit de pulbere de ardei cu 25 ml suc de lămâie. Adăugaţi apă fierbinte şi miere după gust. Spălaţi gura cu acest preparat de două ori pe zi; Lavandă. Opăriţi trei grame de flori uscate de lavandă într-o cană cu apă clocotită. Lăsaţi la infuzat zece minute, strecuraţi, iar după ce s-a răcit clătiţi gura cu preparatul.

Farmacia verde - Calviţia tratată cu usturoi

   Podoaba capilară este pentru fiecare dintre noi o sursă permanentă de stres. Persoanele de sex feminin acordă o importanţă sporită aranjării părului, iar reprezentanţii sexului tare ar face orice pentru a scăpa de chelie. Pentru ca părul să nu mai constituie o problemă, folosiţi reţetele naturiste oferite de noi.

 Ouăle de prepeliţă, un remediu senzațional
    Calviţia este o patologie a părului, în care rata de cădere a acestuia este mai accelerată decât cea a creşterii, astfel încât podoaba capilară se răreşte, până la dispariţia completă. La orice persoană, în mod normal, firele de păr cad până la 20-30 pe zi, urmată, de cele mai multe ori, de refacerea lui. La persoanele predispuse alopeciei, cad în jur de 60-70 de fire de păr pe zi, iar în formele foarte severe, între 200 şi 300 fire pe zi.

    Motivele pot fi multiple, de la tulburări de nutriţie, hormonale, stres până la mătreaţă sau micoze. Una dintre cele mai bune reţete contra calviţiei şi a regenerării firelor de păr slăbite este cea cu ouă de prepeliţă: se iau zece gălbenuşuri de ou de prepeliţă şi se amestecă până la omogenizare cu două fiole cu lăptişor de matcă, o linguriţă cu miere de albine şi un vârf de cuţit de drojdie. Se lasă 24 de ore la dospit într-o încăpere bine încălzită. Se spală părul în fiecare seară, iar după uscare se fac cărări cu pieptenele, din cinci în cinci milimetri. Peste noapte, capul se acoperă cu un prosop curat. Dimineaţa se spală, de preferinţă cu ceai de muşeţel. Soluţia rămasă se păstrează la rece până la consumare.