Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Schimbul de noapte creşte riscul de astm

O cercetare derulată de experți din Manchester a pus în evidență faptul că persoanele care lucrează în schimbul de noapte riscă să facă astm într-o măsură mult mai mare decât cei care au un serviciu de zi. În opinia experților, implicațiile pentru sănătate pot fi și mai extinse de atât, schimbul „trei” asigurat prin rotație modificând frecvent și dramatic ritmul biologic al organismului, care devine astfel mult mai predispus la afecțiuni cardiovasculare, insomnie, cancer și afecțiuni metabolice.

Şemineul deschis expune la demenţă

Focul deschis al unui șemineu obișnuit expune persoana care se odihnește în fața acestei surse de căldură la daune mai mari decât cele provocate de mersul pe o arteră cu trafic aglomerat, arată observațiile unei cercetări derulate la Universitatea Lancaster din Marea Britanie. Potrivit experților, după expunerea la substan- țele emanate de focul deschis, oamenii au tendința de a uita cuvinte și de a avea alte tulburări de ordin cognitiv, ceea ce i-a determinat pe specialiști să afirme că focul deschis al șemineului crește riscul de instalare a demenței.

Pandemia agravează comportamentul obsesiv-compulsiv

Adolescenții care au manifestat înainte de pandemia de COVID-19 simptome obsesiv-compulsive riscă să sufere și mai mult din cauza acestei afecțiuni, afirmă specialiștii de la Universitatea Aarhus, din Danemarca. Astfel, potrivit rezultatelor unei cercetări recente, în cazul acestor tineri afecțiunea continuă să se agraveze pe măsură ce condițiile de restricții se înăspresc. Din cei 102 copii și adolescenți care au făcut parte din studiu, peste jumătate au declarat o înrăutățire a simptomelor în condiții de restrângere a mișcării.

Chimicalele din canapele generează diabet

În condiții de restricții de circulație, oamenii afectați de pandemie petrec mai mult timp decât de obicei pe canapeaua din living, dar acest gest poate aduce pericole nebănuite. Potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul Universității California-Davis, chimicalele din canapele, emanate de substanțele de lipire sau cele care protejează de foc, sunt tot atâtea surse de instalare a diabetului. Potrivit rezultatelor cercetării, cu cât mai veche canapeaua, cu atât mai periculoasă este inhalarea acestor compuși care agresează masiv organismul, în special pe cel al gravidelor.