Main menu

header

Pătlăgica-roşie asigură vitalitatea creierului

de Diana Georgescu

Studii realizate pe zeci de mii de subiecţi au dovedit efectele terapeutice ale roşiilor. În urmă cu circa 3.000 de ani au fost cultivate de mayaşi, care le-au răspândit apoi în toată America de Sud. În Europa au fost aduse în secolul al XVII-lea de conchistadorii spanioli, dar au devenit un aliment uzual după 200 de ani.

Read more: Pătlăgica-roşie asigură vitalitatea creierului

Afinele înving diabetul

de Mariana Borloveanu

Dintre toate fructele de pădure, afinele au un indice terapeutic de excepţie, ajutând la purificarea organelor vitale ale organismului, dar şi la ţinerea în frâu a afecţiunilor hepatice, coronariene şi oftalmice. Maica Spiridona, de la Mănăstirea Agapia, a păstrat câteva leacuri de preţ, pe care le-a aflat într-un pelerinaj făcut în Macedonia.

Read more: Afinele înving diabetul

Arma secretă contra bolilor: sâmburii fructelor

de Daniela Anton

Puţini ştiu că banalii sâmburi, pe care îi aruncăm, au calităţi curative nebănuite şi pot fi o alternativă sănătoasă de combatere a numeroase afecţiuni. Iată câţiva dintre cei mai sănătoşi sâmburi de fructe şi beneficiile acestora.

Read more: Arma secretă contra bolilor: sâmburii fructelor

Îngrijiţi-vă părul cu leacuri din natură!

de Cristina Cristache

Părul este recunoscut ca o podoabă, o expresie a feminităţii, dar şi un element al personalităţii, iar popoarele lumii i-au acordat, indiferent de timpuri, o atenţie specială, pentru a-l menţine frumos, strălucitor, mătăsos, dar mai ales sănătos. Părul are însă nevoie de o îngrijire complexă, mai ales când acesta sau scalpul se îmbolnăveşte. Fie că discutăm despre mătreaţă, scuame, fragilitate sau lipsă a strălucirii, natura ne-a pus la îndemână soluţia optimă pentru a ne transforma podoaba capilară într-o comoară.

Read more: Îngrijiţi-vă părul cu leacuri din natură!

Antioxidanţii din mierea de hrişcă anulează efectele radicalilor liberi

de Cristina Cristache

Pe lângă hrişca pe care o găsim în comerţ ca şi o cereală, există un amestec de plante ierboase, în majoritatea lor, anuale, care poartă acest nume generic. Acestea aparţin familiei Polygonaceae, specie din care mai fac parte şi măcrişul, rubarba sau ştevia creaţă. Cele mai vechi surse îi plasează provenienţa în Asia, unde a fost cultivată în urmă cu 8.000 de ani, în timp ce în Balcani apare pentru prima dată acum 6.000 de ani. Mierea din aceste ierburi poartă denumirea de miere de hrişcă, are o culoare foarte închisă, o consistenţă densă şi poate fi folosită cu succes la înlocuirea zahărului, dar şi pentru a trata diverse afecţiuni. Se consumă atât plantele verzi, cât şi fructele, care sunt tari, asemănătoare cu seminţele de floarea-soarelui, dar mult mai mici, fiind denumite ştiinţific achene.

Read more: Antioxidanţii din mierea de hrişcă anulează efectele radicalilor liberi

Cel mai bun analgezic natural: tahini

de Gabriela Niculescu

Durerea fizică nu-i este străină aproape nimănui şi, fie că o simţiţi ocazional sau în mod constant, ea face parte, din păcate, din viaţa dumneavoastră. V-aţi gândit însă vreodată că, deseori, durerile provin de la excesul de alimente sau de la alegerile alimentare nesănătoase? Anumite alimente sau excese contribuie efectiv la durerea fizică. În acelaşi timp, există în jurul dumneavoastră alimente care ajută la atenuarea durerii, mai eficace decât un medicament.

Read more: Cel mai bun analgezic natural: tahini

Bucuraţi-vă de ceaiurile de vară

de Mariana Borloveanu

În lumea modernă se revine din ce în ce mai frecvent la folosirea remediilor naturiste ca tratament. În această perioadă a anului, boli precum litiazele biliare şi renale, constipaţia cronică de origine nervoasă, dar şi formaţiunile tumorale de pe ficat pot fi tratate cu ajutorul infuziilor de fragi, soc şi isop. Maica Eufrasia de la Mănăstirea Surpatele recomandă tratarea acestor afecţiuni cu remedii naturiste vechi de sute de ani.

Read more: Bucuraţi-vă de ceaiurile de vară

Petalele de trandafir echilibrează digestia

de Cristina Cristache

Poate cea mai rafinată, răspândită şi dăruită floare este trandafirul. Legenda spune că a fost creat chiar de zeiţa florilor, Chloris, din trupul unei nimfe răpusă de moarte. Aceasta ar fi cerut celorlalţi zei să-i dăruiască ceva, şi astfel Apollo l-a luminat şi l-a ajutat să înflorească, Dionis i-a oferit parfum. Cele trei graţii i-au dat strălucire, farmec şi veselie, iar de la Ares, zeul războiului, a primit spini pentru a-şi apăra frumuseţea.

Read more: Petalele de trandafir echilibrează digestia

Superfructul gâc, ideal pentru copii, gravide şi, mai ales, pentru vârstnici

de Cristina Cristache

Seamănă cu o lămâie portocalie, alungită uşor ca o tărtăcuţă, cu coajă ţepoasă, dar moale, şi este studiat în ultima vreme de cercetători din toată lumea. Din primele descoperiri şi-a căpătat deja renumele de fructul din Rai sau superfructul Gâc! Pentru că are un sezon de recoltare relativ scurt, cu vârfuri în decembrie şi în ianuarie, Gâc este, de obicei, servit la ocazii festive precum Anul Nou vietnamez, dar şi la nunţi. De curând, sucul din aceste fructe este comercializat şi în afara Asiei, ca o sursă importantă de fitonutrienţi, şi poate fi administrat chiar şi bebeluşilor.

Read more: Superfructul gâc, ideal pentru copii, gravide şi, mai ales, pentru vârstnici

Lavanda rezolvă afecţiunile cardiace pe fond de stres

de Gabriela Niculescu

Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie şi a lenjeriei proaspăt spălate, de aici şi numele lavare, care semnifică a spăla. În Evul Mediu, lavanda şi-a legat numele de vindecarea bolilor infecţioase, parfumul ei fiind asociat cu curăţenia. În acele timpuri se credea că mirosurile urâte favorizează transmiterea bolilor.

Read more: Lavanda rezolvă afecţiunile cardiace pe fond de stres

Înlocuiţi zahărul cu extract din ştevie dulce sau cu fructe

de Cătălina Tăgârţă

Numit de mulţi cercetători „moartea albă” dacă este consumat frecvent, zahărul poate da dependenţă şi deteriorează calitatea şi durata vieţii. Experţii avertizează că până şi dulciurile şi mâncărurile rafinate, despre care se ştie că nu conţin îndulcitori, tot au îndulcitori într-o cantitate mai mică. De aceea, medicii atrag atenţia persoanelor sănătoase, dar mai ales diabeticilor sau pacienţilor obezi, să fie atente la produsele pe care le consumă.

Read more: Înlocuiţi zahărul cu extract din ştevie dulce sau cu fructe