Main menu

header

Ceapa roşie, puternic diuretic

de Daniela Anton

Deşi ceapa roşie este mult mai bogată în substanţe necesare organismului uman decât cea albă, calităţile sale terapeutice fiind nenumărate, la noi nu se bucură de aceeaşi popularitate precum cea albă. Românii preferă ceapa albă din obişnuinţă, pentru că este ceva mai ieftină ori pentru că nu ştiu prea multe despre ceapa roşie. Aceasta ar putea fi o soluţie pentru prevenirea bolilor de inimă, după cum arată cercetătorii din Hong Kong.

Read more: Ceapa roşie, puternic diuretic

Strugurii ţin tumorile la distanţă

de Gabriela Niculescu

Anotimpul de dinaintea iernii ne oferă posibilitatea începerii unei cure cu struguri, cu excelente proprietăţi detoxificante şi depurative, antioxidante, ce ajută la creşterea imunităţii organismului, revitalizante, energizante, în vederea pregătirii pentru anotimpul rece. Ţinută în sezon, cura cu struguri este recomandată atât persoanelor care vor să se menţină sănătoase, cât şi celor care suferă de anumite afecţiuni. Acţiunea benefică a strugurelui se datorează compoziţiei sale, deoarece conţine numeroase săruri minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc), enzime, vitaminele A şi C, precum şi cele din grupa B, zaharuri, taninuri, polifenoli şi fibre.

Read more: Strugurii ţin tumorile la distanţă

7 motive ca să consumaţi busuioc

de Cătălina Tăgârţă

E vedetă în bucătărie, întrucât dă un gust inconfundabil sosurilor sau salatelor cu roşii, poate fi utilizat ca plantă decorativă, în vază, dar şi ca plantă-„medicament”. Şi asta deoarece, dacă e consumat zilnic timp de trei săptămâni, se pare că busuiocul creşte viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentaţie cu circa 25%-35% şi scade efectul nociv al nicotinei pătrunse în sânge, prin inhalare sau ingestie, cu circa 5%-7%. Este bogat în vitaminele A şi C, dar conţine şi fier şi calciu, iar datorită aromei sale puternice, în timpuri străvechi era folosit la trezirea din leşinuri, dar şi pentru vindecarea stărilor de greaţă. Iată însă şi alte şapte motive pentru care trebuie să consumaţi busuioc cât mai des.

Read more: 7 motive ca să consumaţi busuioc

5 remedii utilizate în sciatică

de Anda Postolache

Sciatica este o boală provocată de iritarea nervului sciatic, ce dă dureri şi disconfort în zona lombară şi se coboară, uneori, de-a lungul piciorului. În cazul în care afecţiunea are o formă mai uşoară, puteţi încerca unul dintre următoarele remedii naturiste.

Read more: 5 remedii utilizate în sciatică

Nuci versus cancer de sân

de Gabriela Niculescu

Toamna aduce cu ea o mulţime de fructe şi legume cu proprietăţi binefăcătoare. Nucile, o gustare delicioasă şi plină de vitamine, previn cancerul de sân. Rezultatele unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Marshall” din Virginia de Vest sunt destul de promiţătoare. Iată ce spun specialiştii!

Read more: Nuci versus cancer de sân

Remediu antimătreaţă: seminţele de schinduf

de Liliana Simidon

Mătreaţa este, în primul rând, o problemă estetică, ce poate cauza multe neplăceri persoanelor afectate, care ajung în situaţia în care le este ruşine să aibă capul descoperit. Situaţia nu este însă pe atât de gravă pe cât pare şi poate fi remediată cu ajutorul câtorva ponturi, dar şi a leacurilor din natură.

Read more: Remediu antimătreaţă: seminţele de schinduf

Leac naturist pentru depresie: pojarniţa

de Ana Trifan

Pojarniţa este renumită pentru efectele antidepresive pe care le are. A fost folosită timp de mii de ani în medicina populară ca analgezic sau ca sedativ, precum şi pentru a trata pielea afectată de arsuri, schimbările de dispoziţie, problemele cu somnul, malaria, afecţiunile rinichilor şi plămânilor, tuberculoza, crampele uterine, sindromul premenstrual, hemoroizii, ulcerul peptic, afecţiunile gastrointestinale, dificultăţile de respiraţie, mahmurelile şi alcoolismul. Studii aflate în desfăşurare au arătat că pojarniţa poate fi eficientă şi în tratarea psoriazisului, a tusei cronice, a sindromului de oboseală cronică, a artritelor, a depresiilor, a anxietăţii şi a problemelor psihice.

Read more: Leac naturist pentru depresie: pojarniţa

Doctorie din natură pentru bolile de stomac

de Gabriela Niculescu

Afecţiunile digestive sunt din ce în ce mai frecvente, iar stomacul are cel mai adesea de suferit de pe urma stresului cotidian, alimentaţiei dezechilibrate, cafelelor tari, băute des, alcoolului şi tutunului. Medicamentele destinate tratării gastritelor, ulcerelor şi altor boli stomacale au efecte adverse pentru alte organe, cum ar fi pancreasul sau ficatul. Cu ajutorul plantelor însă, aceste afecţiuni pot fi combătute rapid şi uşor, fără a vă fi afectate alte organe sănătoase.

Read more: Doctorie din natură pentru bolile de stomac

Vraciul verde: bradul

de Dana Purgaru

Bradul este îndrăgit de toată lumea atât pentru aspect şi miros, cât, mai ales, pentru valoarea terapeutică a răşinii, scoarţei, cetinii şi conurilor. Din acestea se prepară infuzii, decocturi, alifii, siropuri, tincturi şi cataplasme, eficiente în caz de răceli şi gripe.

Read more: Vraciul verde: bradul

Psyllium menţine sănătatea colonului

de Liliana Simidon

Diverticulii reprezintă formaţiuni de mărimea unor boabe de cireşe, ce se formează la nivelul colonului, în special al colonului sigmoid (ce descrie un „S” înainte de rect). Aspectul lor seamănă cu acela al unor mici găuri, ce se formează în peretele intestinal, împingând din interiorul colonului către exterior. Inflamarea acestora provoacă neplăceri, însă poate fi tratată cu ajutorul remediilor din surse naturale.

Read more: Psyllium menţine sănătatea colonului

Feniculul restabileşte apetitul

de Cristina Cristache

Feniculul era un condiment foarte preţuit în China Antică şi folosit ca antidot împotriva muşcăturilor de şarpe, egiptenii şi romanii îi cunoşteau calităţile stomahice şi antitoxice, grecii l-au considerat un medicament neîntrecut, iar în perioada medievală a fost cultivat în mănăstiri şi considerat o plantă magică. Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea aşa-numitei „ape împotriva colicilor” şi era utilizat în curele de slăbire, datorită senzaţiei de saţietate pe care o conferă.

Read more: Feniculul restabileşte apetitul